Etikette

av Ole Bjørn Halle

Milonga er navnet på en dansetilstelning der man danser tango. Begrepet brukes også om en form av argentinsk tango.

Engasjering til dans kan gjøres på mange måter. Det skjer som oftest ved cabeceo, det vil si ved øyekontakt og et lite nikk Noen ganger må man bevege seg for å få øyekontakt. Poenget er at mannen slipper å gå den lange veien bort til en dame forgjeves, og kvinnen slipper å føle seg tvunget til å danse med en  hun ikke har lyst til å danse med der og da. Senere kan man absolutt by opp på nytt.  I Norge og mange andre land kan det like gjerne være en dame som søker mannens blikk. Mange damer har lært seg å føre og by opp. På nesten alle milongaer vil kvinner danse med kvinner.

Det danses 3-4 danser. Dette kalles en tanda. Som regel spilles det tre eller fire tangomelodier og deretter et kort musikkstykke som kalles cortina. Det forventes  at man bytter partner under cortinaen

Selve entreen på dansegulvet bør betraktes som en del av dansen. Når paret stiller seg opp på gulvet skal mannen (eller den som fører), stå med ansiktet vendt i danseretningen, det vil si mot klokken. Det er alltid en fare for å kollidere med paret bak, det er alles ansvar å unngå det. Man danser i en eller to ringer som beveger seg mot urviseren. Det er tillatt å danse innenfor ringene. Der kan det danses figurer som ellers ville forstyrre andre par ute i ringene.   Prating under selve dansen bør begrenses til et minimum. Det forstyrrer både paret, andre par og musikken.

Man driver ikke undervisning på dansegulvet. Det skjer på kurs og i practica.

Hvis det er første gang en danser sammen eller det er lenge siden sist, bør dans nr 1 i tandaen brukes til å danse seg inn. En går til musikken og legger inn noen kryss. Begge blir kjent med partneren. I dans nr. 2 prøver føreren ut  2- 3 figurer som føles naturlig etter første dansen. I dans 3 – 4 koser paret seg med disse figurene.

Alt dreier seg om å ta hensyn og gi alle en god milonga.

Linker:
https://www.skikkogbruk.no/single-post/Tango-og-etikette
https://www.tangoaalborg.dk/hvad-er-tango/tango-etikette/